Planujemy sobie urlop na przyszły rok, no i skłaniamy się do Turcji.
Proszę o opinie, rady tych którzy byli tam.
Chcemy jechać we wrześniu, jako że mamy jeszcze dzieci w wieku nie szkolnym (5 lat i 2 lata) to możemy. A unikniemy w ten sposób właśnie tłumów z dziećmi.
Nasze wymagania:
- piaszczysta plaża
- lotnisko w niedalekiej odległości od hotelu,
- hotel z typu nie-moloch
- jakieś atrakcje dla dzieciaków przy hotelu (duży plac zabaw, zjeżdżalnie, baseny itp)
- All inc.
Jakie biuro? Itaka? Ma ktoś nieciekawe przeżycia z tym biurem w Turcji?
"Największym szczęściem jakie może spotkać człowieka jest życie w socjalizmie.
Zaś największy pech jaki może mu się przydarzyć to mieć takie zasrane szczęście."
amlas, w Turcji co prawda nie byłem i jakoś mnie tam nie ciągnie (chyba, że na Turecką cześć Cypru - mam taki plan na przyszłe wakacje, choć jest jeszcze parę kierunków które rozwazam), ale latam sporo i jeśli chodzi o biura podrózy to mogę podpowiedzieć ci jedno. Korzystaj z usług wielkiej czwórki, czyli Itaka, TUI, Neckermann, Rainbow Tours.
Odradzam małe lokalne biura, bo taniej. Nawet jeśli będzie wszystko o.k. biuro nie zbankrutuje i polecicie i wrócicie do kraju, to to taniej doskonale odczujecie na własnej skórze w postaci np. dużo gorszego standardu pokojów. Gorszej lokalizacji pokojów. Mniejszej ilosci atrakcji na miejscu dla klientów tego biura.
Jesli chodzi o wymienoną powyżej czwórke, to właściwie nie ma znaczenia z którym z tych biur polecicie. Wszystkie są godne zaufania.
Na pewno wielka czwórka to największa gwarancja wyjazdu - ale. 5 lat z rzędu jeździłem Z Adriatykiem (brałem hotel + dojazd własny) do Cro. To był na naszym rynku lider ofert do Cro. Po 5 wakacjach - padli. W zeszłym roku Pojechałem do Cro do hotelu z TUI. Było super - nic nie różniło się od oferty. tylko, że - katalog był grubości książki telefonicznej W tym roku już mam katalog TUI na dojazd własny na 2014 - grubość kolorowego tygodnika :shock: Aż tak jest źle z biurami podróży?
amlas, w Turcji pilnuj małżonki :diabelski_usmiech
Mniejszej ilosci atrakcji na miejscu dla klientów tego biura
Możesz to jakoś rozwinąć ?
Jeździłem z ITAKĄ, TUI, Neckermannem czy Sun & Fun (mniejsze biuro) i nigdy nie miałem jakiejś większej ilości atrakcji w hotelu z TUI czy Itaką.
To co oferuje hotel jest dla wszystkich gości (mini disco, pokazy, itp.). Nigdy nie trafiłem na jakąś selekcję.
Ważne, żeby się rezydentowi nie dać oskubać na wycieczkach. Trzeba do miasta/miasteczka jechać i w lokalnych biurach ta sama oferta 1/2 tańsza.
Zgadzam sie całkowicie. Jedyna różnica jaką raz widziałem to znajomi byli z Neckermannem i dostali list od rezydentki do pokoju z namiarami na nią jak będą chcieli wykupić wycieczki :-)
Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych www.nawmar.pl
loyd, ale już ilość i jakość wycieczek fakultatywnych jest różna w zależności od biura podróży.
Nie chcę Cię krytykować, ale piszesz kolejną bzdurę.
Na wycieczki fakultatywne organizowane np. przez TUI czy Itakę może się zapisać każdy w tych samych pieniądzach (nawet miejscowy autochton). Byłem w lutym na Teneryfie z ITAKĄ i pojechaliśmy wypożyczonym autem zwiedzać Los Gigantos. Na miejscu okazało się, że jacyś Anglicy z biura Thomas Cook mają wycieczkę statkiem - nie było żadnego problemu. Zapłaciłem na miejscu i w drogę ...
Na wycieczki fakultatywne organizowane np. przez TUI czy Itakę może się zapisać każdy w tych samych pieniądzach (nawet miejscowy autochton).
No to jak widać potwierdzasz tę maja "bzdurę" Owszem zapisać się może każdy i ... zapisuje się bo malutkie biura takich atrakcji lub w aż takim wymiarze nie mają.
Zatem piszesz, ze ja pisze bzdurę,a zdanie niżej sam potwierdzasz to co ja napisałem wyżej, bo gdyby oferta małych biur była taka sama, to nikt z ich klientów by się nie zapisywał na imprezy organizowane przez tych dużych graczy.
Nie chce mi się sprzeczać, ale latam z rożnymi biurami po całym świecie od mniej więcej 9 lat (niekiedy po 2 razy do roku) i naprawdę wiem co piszę i co widzę na miejscu.
No ale skoro te wycieczki są dostępne dla wszystkich i do tego w tej samej cenie, to jaka jest różnica pomiędzy biurem które organizuje wycieczki a takim które ich nie organizuje ? (oczywiście poza kwestią bezpieczeństwa - upadłości biura - tu pełna zgoda, że latanie z małymi biurami to spore ryzyko).
Bigowi chodzilo o to ze te wycieczki sa w cenie u wiekszych graczy. W sumie raz widzialem ze wycieczka na safari na quadach byla w cenie, ale roznica ceny pomiedzy biurami to bylo ok 300 zl za osobe. Wiecej ne widzialem wycieczek w cenie, poza tym i tak najczesciej latam z Itaka
Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych www.nawmar.pl
Bylem kilka razy z Itaką między innymi też w Turcji. Polecam to biuro. Jeżeli jedziecie z tak małymi dziećmi to raczej nie będziecie dużo zwiedzać raczej będziecie korzystać z atrakcji na miejscu. Ja proponuję poszukać hotelu z aquaparkiem to jest duża atrakcja dla takich maluchów. Itaka ma specjalna oferte dla rodzin z dziećmi tzn. hotele z animacjami po polsku, udogodnienia dla dzieci ,opieka nad maluchami i takie tam inne. Poza tym w lepszych hotelach jest specjalne menu dla maluchów. Co do miejsca to polecam" riwierę egejską" jest drożej niż na "riwierze tureckiej" ale wg. mnie dużo lepiej. bylem w okolicach Kusadasi.w okolicy praktycznie same klubowe hotele z dużymi ogrodami, niskie budynki i super piaszczysta plaża tzw. " long beach" niestey ceny wyjazdu wyższe niz do Alanii bądź Antalyi. Do miasta mozna bylo podjechać taksówką lub busikiem. Na drobne zakupy tureckich specjałów chodziliśmy do pobliskiego sklepu był tam też mały lokalny bazar i ceny lepsze jak w mieście. Drugie biuro do ktorego mam zaufanie bo byłem i sie nie zawiodłem to Rainbow Tours.
Komentarz